Nyelvek

  • Magyar
  • English
  • Română
  • Polski
  • Русский

Kecsege és széles kárász fajmegőrzési program összegzése

Hibaüzenet

Notice: Undefined offset: 1 counter_get_browser() függvényben (/var/www/sites/all/modules/counter/counter.lib.inc 70 sor).

A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény 63. § (2) bekezdés d) pontjában meghatározottak szerint a Földművelésügyi Minisztérium (FM), védett vagy veszélyeztetett hasznosítható őshonos halfajok szaporításával és visszatelepítésével bízta meg a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ szarvasi Halászati Kutatóintézetét. A telepítési programot az FM „Állami halgazdálkodási feladatok támogatása” fejezeti kezelésű előirányzata finanszírozta, amelynek felügyeletét az FM Horgászati és Halgazdálkodási Főosztálya látta el.

A programot az tette, szükségessé, hogy a kecsege és a széles kárász állománya országos szinten jelentősen lecsökkent, ami az általános-országos foghatóság megszüntetését eredményezte. A program keretében elvégeztük a meglévő kecsege és széles kárász állományok felmérését, Anyaállományt gyűjtöttünk be a kívánatos genetikai diverzitás megőrzéséhez alapvető hátteret adó „in situ” génbank létrehozásához. Kidolgozásra került a félüzemi szintű nagyméretű ivadék nevelési technológiája. Ennek köszönhetően mindkét halfaj esetében a felnevelt egyedek jobb megmaradási eséllyel kerültek kitelepítésre.

A program eredményei alapján elkészítettük a kecsege és a széles kárász, mint veszélyeztetett őshonos halfajoknak az országos fajmegőrzési tervét, amely e fajok országos helyzetét, tömeges ivadék-előállításának módszerét, a repatriáció programját, valamint a fajok és élőhelyeik „in situ” megóvásának programját is tartalmazza. A két faj fajmegőrzési tervét 100-100 példányban kiadványként jelentettük meg, Ezeknek digitális változata letölthető a honlapunkról.

 

Kecsege fajmegőrzési terv

Széles kárász fajmegőrzési terv

 

The development of the webpage (in 4 languages) has been 
supported by the AQUAREDPOT project funded by the European Commission (FP7-316266).

 NAIK HAKI Ügyrend